Razlozi za investiranje

Preduslov za privlačenje stranih investicija je konkurentan poslovni ambijent i informisanje investitora o potencijalnim mogućnostima za razvoj našeg grada. U cilju poboljšanja privrednog ambijenta koji bi stvorio uslove za brži razvoj privrede, na nivou lokalne uprave grada pruža se finansijska i institucionalna podrška.

• Usluge gradske uprave

Grad Trebinje je razvio visok nivo usluga kroz otvaranje centara:

– Centar za usluge građanima obezbjeđuje brzu i efikasnu uslugu gdje građani na jednom mjestu, u najkraćem mogućem roku, mogu da riješe zahtijev upućen gradskoj upravi službi. Na rapolaganju su svi vodiči kroz gradsku upravu, kao i obrasci koji su im potrebni za ostvarivanje prava. U okviru Centra za usluge građanima, postavljen je šalter pošte, tako da građani mogu na licu mjesta izvršiti neophodne novčane uplate (takse i dr.), vezane za rješavanje zahtjeva i ostvarivanje prava. Na posebno određenim mjestima u Centru, građanima su na raspolaganju i svi vodiči kroz gradsku upravu, kao i obrasci koji su im potrebni za ostvarivanje prava.

– Centar za dozvole iz oblasti građenja i preduzetništva sa ciljem skraćenja postupka dobijanja raznih dozvola za gradnju (rok 30 dana za kompletnu i urednu dokumentaciju), odnosno registraciju radnji (rok 1-3 dana za kompletiranu dokumentaciju)

– Inspekcijski nadzor i usluge komunalne policije

• Dostupne poslovne institucije:

1. Razvojna agencija TREDEA

Osnovana je sa ciljem stvaranja uslova i pružanja podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i njihovo kvalitetno uključivanje u ekonomske i finansijske tokove (pomoć na početku pokretanja biznisa), putem sledećih aktivnosti: – Podsticanje osnivanja, poslovanja i razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća, pružanjem pomoći, savjeta i informacija, obuka i konsalting usluga Agencija treba da zauzme vodeću ulogu u razvoju tržišta usluga za MSP, da pridobije povjerenje klijenata kvalitetom usluga sa namjerom da nauči preduzetnike da su te usluge od velike važnosti za poslovni uspjeh. Prioriteti u radu Agencije su sledeći: – Izrada i implementacija razvojnih projekata – Pružanje pravnih i konsalting/savjetovanja svojim klijentima – Promocija preduzetništva na teritoriji grada Trebinja, – Organizovanje edukativnih događaja za potencijalne i postojeće preduzetnike

2. Poslovna zona Volujac (površine 85 hektara) Lokacija za izgradnju privrednih kapaciteta, određena „Zoning planom“ prije 20 godina – Udaljena je 4 km od centra grada na magistralnom putu M20 – prema Dubrovniku sa desne strane – Trafo stanica 35/10 kV – Urađena vodovodna infrastruktura (promjer cijevi 100 mm, kapacitet koji ne zahtjeva složenije tehnološke procese) – Kanalizacija se ne može priključiti na gradsku mrežu, treba tražiti drugo rješenje – Pristupni put do Volujca, dužine 1km je asvaltiran – Vlasništvo zemlje: 55% državno i 45% privatno (moguća eksproprijacija) – Do sada se u zoni nalaze 5 preduzeća – Udaljenost zone od magistralnog puta: 1km, od željeznice: 70km, od morske luke: 30km, od zračne luke: 45km.

Programi u cilju ekonomskog razvoja i jačanja privrede

 1. Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi u 2020.god.

Grad Trebinje i JU Zavod za zapošljavanje RS, u okviru „Programa podrške partnerstvu u realizaciji aktivnih politika zapošljavanja i samozapošljavanja sa lokalnim zajednicama, realizuju „Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2020.godini“. Programom je predviđeno zapošljavanje i samozapošljavanje 30 lica iz ciljne grupe Programa, koja traže zaposlenje i prijavljena su na evidenciju Zavoda. Javni poziv sadrži dvije komponente i to: finansiranje zapošljavanja kod poslodavaca lica iz ciljne grupe Programa i finansiranje samozapošljavanja lica iz ciljne grupe Programa.

2. Javni poziv za dodjelu subvencija poslovnim subjektima čiji je rad zabranjen uslijed pandemije novog virusa korona (COVID-19) i taksi prevoznicima na području grada Trebinja

Predmet ovog javnog poziva je dodjela subvencija poslovnim subjektima za iznos: komunalne takse, komunalne naknade i plaćanje zakupnine zakupcima poslovnih prostora koji su u ugovornom odnosu sa Gradom Trebinje, po osnovu ugovora o komercijalnom zakupu. Javni poziv se odnosi na poslovne subjekte čije je sjedište na teritoriji grada Trebinja kojima je uslijed pandemije novog virusa korona zabranjen rad, aktima Republičkog štaba za vanredne situacije i/ili Gradskog štaba za vanredne situacije, u skladu sa pretežnom djelatnošću.

3. Javni poziv poslodavcima iz javnog sektora čije je sjedište u Trebinju za korištenje finansijskih sredstava koje obezbjeđuje Grad Trebinje (subvencija) radi obezbjeđenja uslova za obavljanje volonterskog rada osobama sa višom i visokom stručnom spremom

Cilj ovoga javnog poziva je stručno osposobljavanje (volonterski rad) osoba koje imaju višu stručnu spremu ili visoku stručnu spremu radi polagnja odgovarajućeg stručnog ispita i na taj način podizanja nivoa konkurentnosti tih osoba za trajno zaposlenje, što će za rezultat imati smanjenje broja nezaposlenih. Sredstva su nepovratna i imaju karakter subvencije.

Privredni događaji i projekti

1. „Sajam meda i vina“ Trebinje

Tradiconalna manifestacija „Sajam meda i vina“ Trebinje, održava se od 2007. godine, u okviru Preobraženskih svečanosti i Krsne slave Grada Trebinja. Organizator ove manifestacije je  Agrarni fond Grada Trebinja u saradnji sa Pčelarskaom zadrugom „Žalfija” i Udruženjem pčelara „Leotar”, pod pokroviteljstvom  Grada Trebinja. Tom prilikom na jednom mjestu okuplja se veliki broj kako domaćih izlagača, tako i iz regiona Bosne, Srbije, Crne Gore, Hrvatske. Naši izlagači su pčelari, prozvođači pčelarske opreme, prozvođači prirodne kozmetike na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda. Takođe, važan učesnik sajma je Udruženje vinara i vinogradara „Vinos“ Trebinje, koje okuplja uzgajivače grožđa i proizvođače visokokvalitetnih vina. Tradicionalno, prvi štand čini bogata trpeza hercegovačkih domaćih specijaliteta, pršut, sir, masline, gdje svi gosti mogu da probaju izložene delicije, degustiraju razna vina i probaju specifične lokalne proizvoda. Sajam se organizuje u Dučićevoj ulici, koja je središte dešavanja slavskih svečanosti. Od 2018. godine uvedena je i dodjela plaketa za „najljepše uređen štand“ i „štand sa najraznovrsnijom ponudom pčelinjih proizvoda“.

U organizaciji sajma važnu ulogu ima Pčelarska zadruga „Žalfija” i Udruženje pčelara „Leotar” sa ulogom da animiraju svoje zadrugare i članove, za masovnije učešće na sajmu.

Drugog dana sajma, od 2015. godine, pored izlagača,  Privredna komora Republike Srpske i područna Privredna komora Trebinje pridružuju se, sa manifestacijom “Karavan domaćih proizvoda” u okviru projekta “Naše je bolje” sa ciljem promovisanja  domaćih proizvoda. U okviru ove manifestacije, privredni subjekti i mali preduzetnici iz cijele Republike Srpske izlažu svoj bogat asortiman hrane, gdje je skoro uvijek obavezna degustacija prozvoda. Izlagači dolaze iz Banja Luke, Gradiške, Prijedora, Prnjavora, Kozarske Dubice, Nevesinja, Bileće, Ljubinja i drugih gradova Republike Srpske.

2. „Herceg fest“

Manifestacija „Herceg fest“ Trebinje ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da postane tradicionalna. Održava se 25. maja. Izlagači su kooperanti Agrarnog fonda, koji svoje proizvode plasiraju putem Hercegovačke kuće. Ovaj sajam ima ulogu, pored promocije domaćih poljoprivrednih proizvoda, obilježavanja i otvaranja početka turističke sezone našeg grada. Organizator ove manifestacije je Agrarni fond Grada Trebinja u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Trebinja, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

3. Projekti
Grad Trebinje je otvoren prema projektnom pristupu Evropskim institucijama i fondovima, te se do sada učestvovalo i kvalitetno implementiralo niz međunarodnih projekata a u toku je nekoliko projekata u čijoj implementaciji trenutno učestvujemo, kao što su:

 1. „PREKOGRANIČNA INICIJATIVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE”

Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sastandardima Evropske unije u ovoj oblasti.

Mjesto realizacije obuhvata opštinu Nikšić i Grad Trebinje.

Projekat je počeo 1. decembra 2020. i predviđenoje da traje 30 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 584,681.00, evra, od čega je doprinos Evropske unije skoro 317,000 evra.

Vrijednost projekta za Grad Trebinje  je 177,820.00 evra, od čega Evropska unija finansira 96,361.23 evra, dok je sufinansiranje u iznosu od 81,459 evra obezbijedio Grad Trebinje.

 1. „POPLAVA I POŽAR” – Cross-border Environmental Initiative; Flood&Fire

Projekat se tiče unapređenja sistema zaštite od poplava i požara u prekograničnom području HercegNovog, Trebinja, Ravnog i Konavala.

Mjesto realizacijeje u gore navedenim opštinama.

Projekat je počeo 15.avgusta 2020. i predviđeno je da traje 24 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta je 1, 851, 353 evra, od čega je doprinos Evropske unije   1, 573, 650.05 evra.

Vrijednost projekta za Grad Trebinje  je 369, 246. 00 evra,   od čega Evropska unija finansira 313, 859. 10 evra, dok je sufinansiranje u iznosu od 55, 386 .90 evra obezbijedio Grad Trebinje.

 1. Projekat Eupolis – novim tehnologijama do zdravije životne sredine

Međunarodni projekat euPolis  finansira program Horizon 2020, a koordinira Nacionalni Tehnički Univerzitet u Atini povezujući znanje i iskustvo 28 partnerskih organizacija iz cijelog svijeta. Cilj projekta  euPOLIS je urbano planiranje inspirisano prirodnim rješenjima za unapređenje zdravlja i blagostanja građana.Grad Trebinje je u ovom timu prepoznat kao jedan od pet gradova “sljedbenika”, koji ima zadatak da preuzme i implementira euPOLIS rješenja.

Vrijednost projekta 11 .170. 720,25 eura.

Zašto investirati u Trebinje

  Položaj, klima i prirodni resursi osnovni su razvojni potencijal Trebinja. Razlozi za investiranje u Grad Trebinje su mnogobrojni:

 • Geografski položaj veoma povoljan: na tromeđi tri države
 • Klima je blaga mediteranska i pogodna je za uzgoj svih mediternskih kultura
 • Posjeduje značajne prirodne resurse: hidropotencijal i sunčevu energiju (preko 260 sunčanih dana godišnje)
 • Posjeduje nezagađeno poljoprivredno zemljište (posebno mogućnost proizvodnje organske hrane). Područje grada ima tri veća obradiva polja: Trebinjsko, Ljubomirsko i Popovo polje
 • Područje Hercegovine je najpogodnije područje za proizvodnju meda, vina, uzgajanje duvana i aromatičnih biljaka. Poznato je po svom visokokvalitetnom ljekovitom bilju koje se koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji
 • Mogućnost navodnjavanja poljoprivrednih površina preko 90%
 • Posjeduje bogat turistički potencijal: raskošnu i očuvanu prirodu, kulturno – istorijske spomenike, vjerske objekte, tradicionalne kulturne manifestacije
 • Jedan od pravaca razvoja je ulaganje u oblasti obrazovanja i nauke. U gradu djeluju: 4 osnovne, 4 srednje škole i 3 fakulteta (Fakultet za proizvodnju i menadžment, Visoka škola za turizam i hotelijerstvo i Akademija likovnih umjetnosti) sa ciljem da preraste u Univerzitetski centar. Na području grada djeluju i dvije agencije za učenje stranih jezika.
 • Prijatno mjesto za rad i život: bogato kulturno nasljeđe, mnogobrojne prirodne ljepote, tradicionalna domaća jela, bogat kulturni život, dobra saobraćajna povezanost