Na događaju održanom danas u Sarajevu najuspješnijih 10 opština i gradova dobili su nepovratna sredstva namijenjena realizaciji prioritetnih projekata čija je ukupna vrijednost gotovo tri miliona KM.

Ove lokalne samouprave su ostvarile najbolje rezultate u implementaciji aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS), kojeg primarno finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

PIPLS projekat ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Ukupna vrijednost projekata je 2,9 miliona KM od čega će 860.000 KM sufinansirati Švedska i UNDP, a ostatak sredstava će investirati same lokalne samouprave.

Nagrađene lokalne samouprave su Tešanj, Banja Luka, Novo Sarajevo, Teslić, Orašje, Gradiška, Han Pijesak, Trebinje, Tuzla i Lukavac.

Ispred Grada Trebinja prisustvoavli su zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković i šef kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Nataša Tučić.

Mario Vignjević, predstavnik ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini: „Nepovratna sredstva dodijeljena danas najuspješnijim lokalnim samoupravama rezultat su njihovog zalaganja i rada u svim važnim oblastima pružanja usluga svojim stanovnicima.“

Ovi prioritetni projekti su definirani u lokalnim razvojnim strategijama samih opština i gradova. Tokom događaja su predstavljeni svi projekti koji će dobiti finansijsku podršku kroz PIPLS projekat, a čija će implementacija unaprijediti kvalitet života u lokalnim zajednicama.

Stephen Kinloch, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH: „Lokalne samouprave čiji su predstavnici danas prisutni postigle su zapažene rezultate u unapređenju ključnih oblasti upravljanja na lokalnom nivou i pokazale da im je primarni cilj unapređenje javnih usluga u svakodnevnom životu građana.“

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj: „Aktivnosti koje je Općina Tešanj poduzela u sklopu PIPLS projekta, poput unapređenja opštih akata za upravljanje imovinom i evidencije imovine u vlasništvu Općine, imat će dugoročnu korist za sve naše građane.“

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke: „Dubinska analiza stanja upravljanja imovinom Grada Banja Luka, koja je urađena uz podršku PIPLS projekta, ukazala je Gradskoj upravi na brojne aktivnosti koje mogu preduzeti a koje će ih pripremiti za uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja imovinom i praćenje prihoda i rashoda od nekretnina.“