U okviru realizacije projekta „Flood&Fire“, Grad Trebinje organizovao je dvodnevne prekogranične događaje u oblasti zaštite od poplava i požara, gdje je učesnicima predstavljen teorijski dio i održana simulacija požara.

U ovom projektu pored grada Trebinja, učestvuju i opštine Konavle, Ravno i Herceg Novi.

Nataša Tučić, član projektnog tima ispred Grada Trebinja kaže da je cilj projekta podizanje nivoa zaštite i bolja koordinacija na ovom prekograničnom području u oblasti zaštite od poplava i požara.

„Građani će imati višestruku korist od ovog projekta, prije svega pojačaće se stepen komunikacije i koordinacije između pomenutih lokalnih jedinica, pojačaće se nadzori, razmjenjivaće se informacije na ovom prostoru koji pokriva 1.500 km površine. Jedan od glavnih rezultata projekta je da je uspostavljena komunikacija između vatrogasno-spasilačkih jedinica iz ovih lokalnih zajednica sa ciljem da upostave što bolju komunikaciju“, navela je Tučić.

Ona je dodala da će svi učesnici projekta dobiti određenu opremu za vatrogasno-spasilačke službe, za koju su iskazali potrebu.

Marijana Čupić, projekt menadžer ispred opštine Konavle je istakla da je najveća dobit ovog projekta da su se ove lokalne vatrogasne jedinice povezale.

„I ovog ljeta bilo je dosta požara i tu je zajednička reakcija ključna kako bi se ti požari smanjili. Ovim projektom smo dobili potrebnu opremu za rad našeg vatrogasnog društva. I pored te potrebne opreme bitne su nam i ove zajedničke vježbe i razmjena iskustava“, kazala je Čupić.

Josip Raguž, koordinator projekta ispred opštine Ravno rekao je da bi se teško sami odlučili za nabavku ove opreme koja je namijenjena za odbranu od požara i poplava, odnosno prirodnih katastrofa, te da će im ona mnogo značiti.

Perica Pušić, načelnik Odjeljenja za ruralni razvoj i privredu u opštini Konavle istakao je da je veoma važno da se kroz ovakve projekte obezbijedi neophodna oprema za vatrogasce kako bi njihove intervencije bile maksimalno efikasne, a sigurnost svih građana na najvećem nivou.

„Zajedničke aktivnosti kroz ovaj projekat su zajedničko nadziranje odnosno implementacija sistema za prevenciju požara na prekograničnom području“, kazao je Pušić.

Jovan Subotić, projekt menadžer ispred opštine Herceg Novi rekao je da je još jedan benefit ovog projekta uspostavljanje zajedničke akcije i uticaj na legislative ovih država koje bi olakšale saradnju i pomoć pri velikim požarima.

„Herceg Novi je propatio ove godine zbog velikih požara, imali smo otežan pristup opremi i tehnologiji koju nemamo u Crnoj Gori. Edukacija i zajedništvo, oprema i prevazilaženje legislativnih barijera su elementi ovog projekta“, naveo je Subotić.

Projekat „Flood&Fire“ se realizuje od avgusta 2020. godine, a biće završen do kraja ove godine.

Vrijednost projekta je oko 1.800.000 evra, a finansira se sredstvima Evropske unije od 85 procenata, a 15 procenata je učešće ovih lokalnih zajednica.