Danas je u Trebinju u organizaciji Grada Trebinja, u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” završen dvodnevni seminar na temu dobre prakse EU u pogledu sistem upravljanja čvrstim otpadom. Seminar je održan za predstavnike institucija nadležnih za očuvanje životne sredine, komunalnih i inspekcijskih službi i komunalnih preduzeća Trebinja i Nikšića, u cilju jačanja njihovih kapaciteta i unapređenja prekogranične saradnje u ovoj oblasti.

Seminaru je prisustvovalo 20 predstavnika pomenutih institucija, koji su imali priliku sticati nova znanja o dobroj praksi u EU u sistemu upravljanja čvrstim otpadom na primjeru Republike Hrvatske, novom pristupu u proizvodnji s ciljem izbjegavanja nastanka otpada, integralnom održivom upravljanju otpadom, biološkim i termičkim tretmanima otpada, i sl.

Predavači su bili doc. dr Dragana Nešković Markić sa Fakulteta zdravstvenih nauka Panevropskog univerziteta APEIRON i doc. dr Draženko Bjelić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.

„Na seminaru smo istakli primjere dobre prakse u upravljanju otpadom u EU,  predstavili principe cirkularne ekonomije, kao i izazove sa kojima se susreću Bosna i Hercegovina i Crna Gora u toku tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji.“ – istakla je Dragana Nešković Markić. Takođe je dodala i to da su učesnicima predstavljeni novi pristupi u proizvodnji s ciljem izbjegavanja otpada kao i principi integralnog upravljanja otpadom.

Jedan od učesnika se osvrnuo na tematiku predavanja rekavši: „Uz razvoj industralizacije, današanju populaciju i planetu Zemlju najviše zabrinjava upravo otpad i kako ga na najbolji način iskoristiti. Kao što smo mogli čuti na ovom seminaru, najbolji primjer upravljanja otpadom u našem okruženju je Republika Hrvatska. Bilo bi poželjno što intenzivnije raditi na podizanju svijesti stanovništva, selektivno odlagati otpad, koristiti ga kao gorivo i ponovo ga upotrijebiti, odnosno reciklirati.“

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti, a realizuje ga Grad Trebinje u partnerstvu sa organizacijom FORS Montenegro i Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Projekat se sprovodi u Trebinju i Nikšiću.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto preko 584.000 evra, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro 317.000 evra bespovratnih sredstava.

Vrijednost projekta za Trebinje iznosi oko 178.000 evra, od čega Evropska unija finansira preko 96.000 evra, dok je sufinansiranje u iznosu oko 82.000 evra obezbijedio Grad Trebinje.