Dvodnevna vježba vatrogasnih jedinica svih projektnih partnera u projektu ”Flood and Fire” održana je u četvrtak i petak, 28. i 29. jula u općini Ravno i u njoj je učestvovalo više od 30 vatrogasaca iz Općine Ravno, Оpćine Konavle, Grada Trebinja i opštine Herceg Novi.

Prvi, teorijski dio vježbe organizovan je u Lovačkom domu u Ravnom, dok se praktični dio održao na odmaralištu ispred Doma za stare i nemoćne osobe Ravno.

Prvog dana, Šef odsjeka za vatrogasnu službu u Upravi civilne zaštite i vatrogastva HNŽ Branimir Arapović, približio je vatrogascima iz partnerskih jedinica „Ustroj vatrogastva u FBIH“, a Marin Čović, šef operativnog centra Civilne zaštite održao je predavanje na temu „Organizacija sustava civilne zaštite u BiH“.

Prethodno, prisutnim su se obratili, Josip Raguž menadžer projekta za općinu Ravno, Jovan Subotić projektni menadžer ispred opštine Herceg Novi i Perica Pušić, nečelnik UO za EU fondove, ruralni razvoj i gospodarstvo Općine Konavle.

U petak, drugog dana događanja, održana je zajednička vatrogasna vježba svih partnera projekta. Vježba se sastojala od simulacije požara otvorenoga prostora.

Ovim projektom za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Ravno dobiće se teretno vozilo/pick up sa vatrogasnom nadgradnjom i opremom , ATV vozilo sa vatrogasnom nadgradnjom i opremom, specijalizovana vatrogasna oprema, vatrogasna odijela, kišna odijela, čizme, naprtnjače, motorna pila, dron, gumeni čamac, motor, potopna pumpa,pumpa za vodu, rukavice…

Provođenje projekta započela je 15.08.2020. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.851.353,00 eura, od čega je sufinansiranje Europske unije 85% u iznosu od 1.573.650,05 eura.

Glavni partner projekta je Opština Herceg Novi, dok su projektni partneri, uz Općinu Ravno, još i Grad Trebinje te Općina Konavle.

Glavni cilj projekta je povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremene i kvalitetne reakcije u slučaju prirodnih katastrofa, ali i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom te smanjiti i ublažiti negativne posljedice istih.

Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.