Grad Trebinje će kao jedini u BiH biti partner u projektu EU – URBAKT koji se odnosi na razvoj lokalnih zajednica, a grad će kroz 30 mjeseci trajanja projekta dobiti 63.000 evra za obuke kadra Gradske uprave za apliciranje ka evropskim fondovima i projektima.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je veoma važno da će grad kroz ovaj projekat naučiti primjere dobre prakse, ali i da ima šta da pokaže.

„Finansijska korist od ovog projekta je oko 63.000 evra za Trebinje u 30 mjeseci i to isključivo ide u obuke i usavršavanje našeg kadra kako bi u budućnosti mogli da idemo ka fondovima koji su značajno veći ako je grad korisnik i član“, rekao je Ćurić.

On je naveo da nadležna odjeljenja, gradska Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Razvojna agencija već imaju projekte koje su uspješno realizovali, a kroz ovaj projekat će biti dodatno osnaženi.

Predsjednik Upravnog odjeljenja za privredu, preduzetništvo i razvoj Šibenika Petar Mišura rekao je da ovaj grad ima bogato iskustvo u URBAKT projektima u kojima je uključeno 10 gradova, a glavna tema je privlačenje stanovništva i razvoj grada.

On je rekao da je Šibenik primjer dobre prakse u Hrvatskoj, ali i u EU, kad je riječ o projektima, navodeći da su u taj grad uložena 173 miliona evra iz evropskih fondova, posredstvom čega je, između ostalog, realizovan novi sistem kanalizacije i tretiranja otpadnih voda, obnova tri tvrđave i veliki podzemni parking.

„Nosilac projekta URBAKT je grad Šibenik, partneri su gradovi iz Letonije, Španije, Portugala, Italije, Grčke i Francuske“, rekao je Mišura.

Program URBAKT već 20 godina podržava gradove i opštine širom Evrope da putem razmjene znanja i iskustva riješe probleme u lokalnim zajednicama i doprinesu boljem kvalitetu života svojih građana.