Grad Trebinje je izabran među „100 najboljih priča o održivosti“ sa pričom o Hercegovačkoj kući – odluka je koju je saopštio žiri konferencije „Globalni dani zelenih destinacija“, čiji je organizator Fondacija „Green Destinations“ sa sjedištem u Lajdenu u Kraljevini Holandiji.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je naš grad po prvi put učestvovao u ovom prestižnom takmičenju, koje se ove godine zbog epidemiološke situacije održalo onlajn.

On je istakao da je Trebinje našlo svoje mjesto među 100 najboljih, gdje su i regija Istra u Hrvatskoj, Ljubljana u Sloveniji, Bodrun u Turskoj, regija Bratislave u Slovačkoj, Kjoto u Japanu, te mjesta u Brazilu, Portugalu, Australiji, a da, prema ocjeni žirija, projekat „Hercegovačke kuće“ predstavlja sjajan primjer uključivanja lokalne zajednice i saradnje sa čitavim nizom partnera.

„Hercegovačka kuća sada ima oko 120 kooperanata sa tendencijom širenja broja domaćina koji plasiraju svoje proizvode. Do kraja godine očekujemo i njeno otvaranje u Beogradu. Ovo priznanje je dodatni motiv za cijeli tim Gradske uprave da nastavi sa idejama koje su dugoročno održive“, naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, ovo priznanje će omogućiti i da Trebinje postane vidljivije brojnoj zainteresovanoj publici širom Evrope i svijeta, posebno turistima željnim za novim destinacijama koje imaju šta da ponude i koje svojim dugoročnim planovima obezbjeđuju održive projekte.

Gradonačelnik je pojasnio da je Grad za ovo takmičenje aplicirao u maju, a da je već u junu potvrđeno učešće u drugom krugu.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković kazao je da je ovo priznanje nagrada za cijeli tim koji je oko šest mjeseci radio na ispunjavanju 15 traženih kriterijuma iz oblasti održivog razvoja.

On je naveo da je prethodnih godina učestvovalo više stotina destinacija, navodeći da je Trebinje potvrdilo opredijeljenost da iz godine u godinu bude atraktivnija turistička destinacija sa novim sadržajima koji privlače kako domaće, tako i strane goste.

„Najzahtjevnija oblast turizma je održivi turizam. Ovo je godišnji događaj, sedmi po redu, koji povezuje stručnjake za održivost destinacija i turističkih zajednica kroz dobre prakse, kako bi se podržalo učenje među kolegama i otkrile inicijative, praktični alati i rješenja za destinacije održivog turizma“, pojasnio je Bošković.

Bošković se zahvalio timu projekta „USAID turizam“, koji je pružio podršku Trebinju tokom procesa apliciranja.

„Ovim priznanjem Trebinje je dobilo i više konkretnih benefita – kao što je besplatan marketing koji je usmjeren na cijeli svijet. Imaćemo i mogućnost da u narednih 12 mjeseci predstavimo nove turističke atrakcije koje u međuvremenu realizujemo, a što je podržano od najpriznatijih svjetskih turističkih agencija“, dodao je Bošković.

Destinacije izabrane na ovom takmičenju biće predstavljene na Sajmu turizma u Berlinu koji treba da se održi krajem oktobra.