Projekti prekogranične saradnje donose mnogo više od vrijedne opreme. Oni omogućavaju partnerima, sa obje strane granice, da rade zajedno i pronalaze zajednička rješenja.

Jedan takav projekat, uz podršku Evropske unije, zajednički realizuju Nikšić i Trebinje. Riječ je o projektu „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine”, u okviru koga je održana konferencija „Unapređivanje upravljanja čvrstim otpadom“.

Učesnici, među kojima su bili i projektni članovi iz Trebinja i Nikšića, imali su priliku da razmijene iskustva, mišljenja, modele dobre prakse i naučene lekcije kada je u pitanju upravljanje čvrstim otpadom.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da saradnja sa Nikšićem dodatno učvršćuje veze između dva grada, stvarajući novo povjerenje i samim tim mogućnost sa saradnjom u budućem periodu na sličnim projektnim zadacima.

„Grad Trebinje, na koga se odnosi oko 178.000 evr iz ovog projekta, od kojih EU finansira oko 55 odsto njegove vrijednosti, imao je brojne benefite koji su već sada vidljivi svakom našem građaninu. A to je ono što je najvažnije – da građani vide i osjete da ono što se radi – radi se zbog opšteg dobra i korisnosti za cjelokupnu lokalnu zajednicu“, kazao je Ćurić.

On je istakao da je projekat do sada podrazumijevao brojne akcije čišćenja lokalnih zajednica u saradnji sa građanima, organizacijama i volonterima, edukativne eko-radionice za više od 500 učenike i seminare za radnike Komunalnog preduzeća, Komunalne policije i predstavnike Grada Trebinja.

„Zahvaljujući ovom projektu u Trebinju smo nabavili 10 polupodzemnih kontejnera i opremu za Komunalno preduzeće u vidu trimera, kosilica, duvalica, perača visokog pritiska. Nabavljena su i dva vozila za potrebe Komunalne policije te je izvršeno istraživanje strukture otpada na području Trebinja“, naveo je Ćurić.

Konferencija je u gradu pod Trebjesom okupila predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom životne sredine, organizacija civilnog društva, državne i lokalnih uprava, medija iz Crne Gore i drugih zemalja.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 a realizuje ga FORS Montenegro, u partnerstvu sa Gradom Trebinje i Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Ukupna vrijednost projekta je preko 584.000 evra, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro 317.000 evra bespovratnih sredstava.