U okviru projekta„Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, u Trebinju, u studijskoj posjeti, borave predstavnici Privrednih komora RS, Srbije i Crne Gore, resornih ministarstava te poljoprivrednici, koji već tri godine koriste AgroLIFE platforme za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Tokom dva dana, koliko traje ova studijska posjeta, poljoprivredni proizvođači će imati priliku da čuju informacije o dobrim praksama u upravljanju poljoprivrednim zemljištem, digitalizaciji i AgroLIFE aplikaciji, upoznavanju sa praksama u digitalnom načinu upravljanja zemljištem u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, kao i identifikovanju prostora za dalje unaprijeđenje.

Nataša Tučić, načelnik Službe za lokalni ekonomski razvoj, investicije i energetsku efikasnost Grada Trebinja ističe da AgroLIFE softver, koji je razvio „Telegrup“, omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. Ujedno, ovaj softver omogućava vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova.

U ovaj projekat uključilo se 30 poljoprivrednika iz Trebinja, koji su prošli sve obuke za korištenje AgroLIFE aplikacije.

„Obuke su bile organizovane i u gradskoj upravi, a i u saradnji sa Agrarnim fondom Grada Trebinja, gdje su službenici sa svakim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačem prošli obuku. Inače, aplikacija je dostupna za sve poljoprivredne proizvođače koji žele da je koriste. Omogućiće i Agrarnom fondu i Ministarstvu poljoprivrede da se preciznije i detaljnije prate dešavanja sa poljoprivrednim zemljištem koje se daje u zakup i koncesiju, a omogućava i našim poljoprivrednim proizvođačima da praktično na dnevnom nivou prate stanje usjeva, na parcelama i ostale parametre“, ističe Nataša Tučić.

Bojan Vojvodić, projekt menadžer u Njemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ iz Banjaluke je istakao da su u RS izabrane četiri opštine i gradovi-Trebinje, Srbac, Prijedor i Brod , koji su imali neophodni sertifikat, a osim toga postojali su i još neki kriterijumi za uključivanje u ovaj projekat.

„Prvi je bio broj zakupaca poljoprivrednog zemljišta i broj farmera na teritoriji opštine. Nama je cilj unapređenje procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem koje se dodjeljuje putem zakupa, kojim upravlja lokalna samouprava odnosno resorno ministarstvo. Drugi cilj je bio da dotaknemo tehnološki tu tradicionalnu djelatnost koja se opire modernim trendovima, da im pokažemo neke nove tehnološke mogućnosti, nove perspektive od kojih mogu da se okoriste i poljoprivrednici ali i čitav sektor“, pojašnjava Vojvodić.

Milan Šašić, iz Vrbasa, opštine u kojoj je ovaj projekat zaživio, ističe da imaju pozitivna iskustva.

„Do sada imamo oko 130 do 140 zakupaca u zavisnosti od podnijetih zahtjeva koji su korisnici aplikacije. Za sada su pozitivne reakcije, posebno što imamo i instalirane meteorološke stanice koje dodatno, kroz tu aplikaciju, omogućavaju da poljoprivrednici koriste određene parametre koji su im značajni za poljoprivrednu proizvodnju, poput vlažnosti vazduha, vlažnosti lista, temperature, kretanje vjetra, te pojavu određenjih bolesti. U sustini je mnogo značajna“, kaže on.

Tatjana Marić, iz Prijedora kaže da su uspjeli da svu zemlju koja je pod koncesijom unesu u aplikaciju, te da rade na edukaciji, oplemenjivanju i usavršavanju aplikacije.

„Nadamo se da ovo neće biti kraj, da ćemo u narednom periodu priključiti određeni broj proizvođača. To znači da kada bismo povećali 50 odsto trenutni unos podataka da bi imali zaista bazu koja bi pomogla u radu, ne samo nama nego i kolegama iz ministarstva“, navela je ona.

Regionalni projekat „Digitalizacija opštinskog upravljanja poljoprivrednim zemljištem realizuju kompanija Telegroup i GIZ u ime njemačkom Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Privredne komore RS i Privredne komore Crne Gore.