Danas je u Trebinju održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine”. Realizacija projekta počela je 1. decembra 2020, a ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Nosilac projekta je FORS Montenegro iz Nikšića, a partneri Grad Trebinje i Komunalno preduzeće iz Nikšića. Grad Trebinje sprovodi projekat u Trebinju.

Ovom prilikom medijima su se obratili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i šef Službe za lokalni ekonomski razvoj, energetsku efikasnost i investicije Nataša Tučić, koji su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti sprovođenja projekta i izjavili da je ovo prilika da se dodatno osnaže kapaciteti i unaprijede znanja i vještine zaposlenih u sistemu upravljanja čvrstim otpadom.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 584.681 evra, od čega je doprinos Evropske unije skoro 317.000 evra. Vrijednost projekta za Trebinje iznosi 177.820,23 evra, od čega Evropska unija finansira 96.361,23 evra, dok je sufinansiranje u iznosu od 81.459 evra obezbijedio Grad Trebinje.

Ovaj dvoipogodišnji projekat se sprovodi u Nikšiću i Trebinju, a glavne aktivnosti uključuju organizovanje prekograničnih obuka za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine, kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, publikacije na ove teme, prekograničnu konferenciju, istraživanja o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području i ekološkim navikama stanovništva, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom, nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije itd.