Pod zvaničnim nazivom „Povoljno poslovno okruženje i povećanje investicija“ na Jahorini je jutros otpočela konferencija o razvoju lokalnih samouprava u Republici Srpskoj i BFC SEE programu. Privrednom događaju prisustvuju brojni zvaničnici, među kojima i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, predstavnici iz Ministarstva privrede i preduzetništva, Privredne komore i Saveza opština i gradova Republike Srpske, gradonačelnici i načelnici lokalnih samouprava koji imaju BFC sertifikat ili su u procesu sertifikacije.

U ceremonijalnom dijelu otvaranja konferencije, prisutnima se obratio predsjednik Vlade Radovan Višković koji je naglasio da Republika Srpska ima povoljno privredno okruženje za privlačenje investicija ali da je često blokada za investitore „politička sigurnost“ u BiH koja ne zavisi samo od institucija Srpske.

Osvrnuvši se posebno na tematiku skupa na Jahorini, Višković je naglasio da BFC sertifikacija lokalnih zajednica ima za cilj da privuče što više investitora u Srpsku i da im omogući da ulažu pod povoljim uslovima. Kao što je istakao, ovaj sertifikat nije presudni faktor, ali jeste neophodan uslov da bi se napredovalo u privrednom smislu. Stoga je predsjenik Vlade danas iskoristio priliku da pozove i preostale lokalne zajednice u RS da krenu u proces sertifikacije.

Budući da je Trebinje u procesu BFC sertifikacije prošlo neophodne provjere i 2019. godine dobilo sertifikat kojim se potvrđuju povoljni uslovi za ulaganja i dalji razvoj privrede u Trebinju, u okviru panela o dobrim praksama prisutnima na Jahorini obratio se gradonačelnik Mirko Ćurić koji je govorio o iskustvima u vezi sa procesima sertifikacije, kao i privrednim potencijalima kojima raspolažemo.

BFC sertifikati danas će biti uručeni i novim lokalnim zajednicama koje su prošle zahtijevan proces sertifikovanja, a u pitanju su Teslić, Prijedor, Gradiška, Laktaši, Doboj, Kotor Varoš i Zvornik.

Konferenciju na Jahorini organizuju Privredna komora Republike Srpske i Mreža za povoljno poslovno okruženje Srpske koju čine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo privrede i preduzetništva i Savez opština i gradova Republike Srpske.