U Dučićevoj ulici danas je otvoren treći Festival hercegovačkih proizvoda „Herceg fest 2022“, na kojem će se predstaviti kooperanti „Hercegovačke kuće“.

Festival je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je rekao da je poljoprivreda oblast u koju se u posljednje vrijeme puno ulaže, te da sugrađani koji žele da se bave poljoprivredom moraju razmišljati samo o proizvodnji.

„Što se tiče zdravstvenog pregleda proizvoda, pakovanja, prodaje, obavezu oko skoro svega toga smo preuzeli na ‘Hercegovačku kuću’. U početku nismo imali mogućnost da ‘Hercegovačku kuću’ otvorimo u više gradova, međutim i to smo uspjeli i sada imamo ponudu u Banjaluci, Istočnom Sarajevu nadamo se ove godine da ćemo otvoriti i u Beogradu i to je sigurno veliki uspjeh svih nas zajedno, a najvećim dijelom ovih malih proizvođača. Trenutno za nekim proizvodima imamo veću potražnju nego ponudu i mi kao lokalna zajednica nastavljamo sa svim programima podrške koje smo i ranije sprovodili. Ovom prilikom bih poručio svim proizvođačima da smo spremni da pomognemo ako na bilo koji način možemo da im olakšamo proizvodnju“, poručio je Ćurić.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje istakao je da su „Herceg fest“ ove godine povezali sa petim rođendanom „Hercegovačke kuće“, koji će proslaviti sutra sa poljoprivrednim proizvođačima, gdje će sumirati prethodnu sezonu i prezentovati planove za narednu.

„Ljudi koji su sa nama u ‘Hercegovačkoj kući’ danas imaju priliku da turistima i svim posjetiocima u Trebinju prezentuju svoje proizvode i ovo je jedinstvena prilika da svi posjetioci festivala porazgovaraju sa proizvođačima o recepturama i načinu proizvodnje. Trenutno imamo preko 130 potpisanih aktivnih ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima, koji isporučuju preko 1.000 artikala u naše tri ‘Hercegovačke kuće’“, dodao je Dutina.

Veljko Čolić, ispred Gazdinstva „Čolić“ kaže da oni sa Hercegovačkom kućom uspješno sarađuju od samog otvaranja.

„U ponudi imamo 50 proizvoda, nadamo se da će se uskoro otvoriti i ‘Hercegovačka kuća’ u Beogradu i da će potražnja biti još veća. Naš najprodavaniji proizvod je krema od smilja koja služi za njegu kože, a pravi se od pčelinjeg voska i ulja od smilja“, dodao je Čolić.

Proizvođač prirodne kozmetike „Julija“, Miroslava Bodiroga rekla je da su svoje proizvode plarisali na tržište prije dvije godine.

„Od tada je krenula proizvodnja u velikim količinama, s tim da nam je uvijek bitniji kvalitet od kvantiteta i tome smo ostali doslijedni i danas. Kada smo usavršili proizvodnju sapuna, počeli smo praviti i prirodne kreme za sunčanje, za njegu stopala, kože, kao i kreme protiv ožiljaka i strija za trudnice“, kaže Bodiroga.

Na ovogodišnjem „Herceg festu 2022“, postavljeno je 26 štandova a svoje proizvode izlaže 29 poljoprivrednih proizvođača, kooperanata „Hercegovačke kuće“.