Vatrogasci i spasioci iz Herceg Novog, Konavala, Trebinja i Ravnog uspješno su izveli terensku vježbu spasavanja iz poplava, koja je organizovana u okviru prekograničnog projekta „Flood & Fire“. U završnoj vježbi učestvovalo je 60 predstavnika službi zaštite i spasavanja iz četiri partnerska grada, helikopterske jedinice vojske Crne Gore, Komunalne policije Herceg Novi, Planinarskog kluba „Subra“, novskog preduzeća „Čistoća“, Crvenog krsta Crne Gore i sanitet Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo.

Učesnici vježbe su na dijelu rijeke Sutorine pokazali vježbu spasavanja ljudskih života i imovine u slučaju poplave.

Nakon vježbe, predsjednici sve četiri lokalne samouprave potpisali su Memorandum o razumijevanju, sa ciljem da vladama sve tri države upute inicijativu za pojednostavljenje formalnosti i omogućavanje lakšeg prelaska granica u vanrednim okolnostima.

„Uputili smo inicijativu da vozila službi opština Konavle, Trebinje, Ravno i Herceg Novi međugranične prelaze prolaze dosta jednostavnije nego što je to bilo do sada. Nadam se da će ta naša inicijativa uroditi plodom jer mislim da u tim situacijama moramo da budemo jedinstveni i da se daleko brže reaguje, kako bi se spasili životi i imovina“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Trodnevna teorijsko-praktična vježba spasavanja u Herceg Novom bila je ujedno i završna, a prethodno su u drugim partnerskim opštinama organizovane vježbe spasavanja iz požara.

Projekat „Flood & Fire“ podrazumijeva i nabavku vrijedne opreme za reagovanje u slučajevima požara i poplava, kao i uspostavljanje zajedničkog komunikacionog centra koji je još jedan korak ka bržem reagovanju u vanrednim situacijama, naveo je projekt menadžer za Herceg Novi, Jovan Subotić.

„Ono što nas očekuje u budućnosti, pogotovo potencijalnim ulaskom u EU, jesu veća sredstva i češći projekti kroz koje gradu možemo da donesemo mnogo toga što nam nedostaje, a nismo u prilici da obezbijedimo kroz redovno poslovanje“, istakao je Subotić.

Mariana Čupić Jovanovski iz Opštine Konavala kazala je da vježba održana u Herceg Novom predstavlja krunu svih aktivnosti u okviru projekta, pohvalila organizacioni tim i sve učesnike.

„Istakla bih kao najveću vrijednost projekta, osim opreme koja se dobija, vezivanje između projektnih partnera i pripadnika vatrogasnih službi“, poručila je Čupić Jovanovski.

Dražen Bošković iz Grada Trebinja rekao je da su projektni partneri vježbom dokazali da zajednički mogu odraditi mnogo toga. Kako je naveo, ovakve vježbe treba organizovati što češće na različitim lokacijama jer one osnažuju službe i povećavaju povjerenje lokalnog stanovništva i turista.

Bošković je istakao i značaj koji jačanje sistema zaštite i spasavanja ima za razvoj turizma i poljoprivrede, kao oblasti koje su izrazito povezane sa rizicima od prirodnih katastrofa.

„Mislim da je pravi trenutak da svi zajednički, snažno djelujemo da se donesu politike, strategije i mjere koje će uticati da možemo u prekograničnom području brže da reagujemo u situacijama izazvanim prirodnim katastrofama ili ljudskim faktorom, a kako bi smanjili štetne posljedice za lokalno stanovništvo, imovinu i sve one koji dolaze u naše lokalne zajednice“, rekao je Bošković.

„Danas, gledajući ovu vježbu, shvatio sam stvarno kolika je vrijednost, ne samo opreme, nego iskustva koje dobijamo. Imati priliku da se sve ovo na jednom mjestu događa jeste jedna edukacija koja se ne može platiti. Hvala vodećem partneru Herceg Novom na trudu da sve bude dostojanstveno, tako da možemo već sada sa ponosom reći da smo uspjeli sa ovim projektom“, poručio je Josip Raguž iz Opštine Ravno.

Raguž je izrazio očekivanje da će timovi četiri opštine nastaviti da rade zajedno.

Projekat „Flood&Fire Interreg Croatia, Bosnia and Herzegovina“, Montenegro 2014 /2020 odobren je u okviru poziva IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 1,8 miliona eura, od kojih je budžet za Herceg Novi 600.000 eura, a finansiranje Evropska unije odobreno je u visini 85% vrijednosti projekta.