U Trebinju je danas održana završna konferencija prekograničnog projekta „Flood and Fire“, u okviru koga su Grad Trebinje i opštine Ravno, Herceg Novi i Konavale dobile vrijednu opremu za zaštitu od požara i poplava.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da je realizacijom projekta unapređena opremljenost Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, te da su sve lokalne zajednice u projektu učestvovale sredstvima od 15 odsto.

„Teritorijalna vatrogasna jedinica treba da dobije ili je dobila zaštitnu opremu za vatrogasce, ATV vozilo za gašenje šumskih požara, ali i sve ostale vanredne situacije, pikap vozilo, dva drona, kao i opremu za auto-udese, razvalni alat, agregate i to je sve ono što je nedostajalo da bi nivo spremnosti podigli na viši nivo“, rekao je Ćurić.

Komandir trebinjske Teritorijalne vatrogasne jedinice Zdravko Kašiković rekao je medijima da je Grad Trebinje, osim učešća i nabavke opreme kroz ovaj projekat, u saradnji sa Republičkom upravom Civilne zaštite, nabavio dodatnu opremu u vrijednosti 200.000 KM.

Projekt menadžer iz opštine Herceg Novi Jovan Subotić rekao je da je jedan od najvećih ciljeva ovog projekta – uspostavljanje zajedničkog komunikacionog centra koji raspolaže IT opermom gdje će se sabirati podaci sa terena.

„Sve opštine imaju dronove. Uspostavili smo dinamiku nadgledanja dronova, oni imaju 30-tak minuta moći da lete, sakupljaju podatke sa terena. U ljetnjem periodu biće više letova dronova, što znači bolju prevenciju i pripremljenost u slučaju požara. U dron se mapira mapa terena koju dron treba da obiđe. Suština je u što većem broju nadlijetanja i prikupljanja podataka“, rekao je Subotić.

Vođa projekta iz Konavla Marijana Cupić Jovanovski rekla je da je sva oprema u potpunosti isporučena ovoj hrvatskoj opštini, da su dobili set zaštitne opreme za vatrogasce, vatrogasni kamion, ATV vozilo, dron, te ručne radio-stanice.%

Projekat, čija vrijednost iznosi 1.851.353,00 evra, sufinansiran je sredstvima Evropske unije, i to u procentu od 85% ili u iznosu od 1.573.650,05 evra.