U Trebinju je danas održana informativna sesija za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače iz istočne Hercgeovine o javnom pozivu za mjere podrške investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koji je dio projekta „EU za poljoprivredu“.

Trebinje je jedan od 15 gradova u BiH u kojima se održavaju ove sesije.

“Javni poziv je otvoren 20. septembra i traje do 20. novembra, a aplikanti mogu biti registrovani samostalni preduzetnici, mala i srednja preduzeća te zadruge. Važno je da su podnosioci zahtjeva registrovani do 30. juna prošle godine i da pozitivno posluju. U okviru javnog poziva na raspolaganju je dva miliona KM zainteresovanim korisnicima, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 do 200.000 KM. Ono što mi očekujemo jeste da je njihovo učešće 30 odsto, a ostatak su bespovratna sredstva”, pojašljava za Radio Trebinje Nezla Adilagić, projektni menadžer.

Ona dodaje da na javni poziv mogu biti kandidovani projekti u vezi sa proizvodnjom mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgojem voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgojem povrća, proizvodnjom sadnog materijala, jaja, ribe, začinskog bilja, ljekobilja, gljiva, proizvodnjom meda, kao i nabavka mehanizacije i razne vrste usluga.

“U okviru ovog javnog poziva nisu predviđeni građevinski radovi, odnosno investcicije se ne mogu odnositi na izgradnju građevinskih objekata”, istakla je Adilagić.

Ona je napomenula da se prijave podnose isključivo putem elektronskog sistema https://javnipoziv.undp.ba/  koji je obezbijedio EU4AGRI projekat.

Informativne sesije održane su u Bijeljini, Orašju, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Velikoj Kladuši, Modriči i Gračanici, a slijede u Goraždu, Žepču, Visokom, Stocu i Čitluku.

„EU za poljoprivredu“ je četvorogodišnji projekat EU, vrijedan više od 20 miliona evra, a čiji cilj je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH.

Ovaj projekat sprovode i sufinansiraju UNDP u BiH i Češka razvojna agencija.