U Beogradu je održan završni sastanak regionalnog projekta „develoPPP.de“ /Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem/ na kome su predstavljeni rezultati ovog trogodišnjeg projekta. Projekat su proveli kompanija TeleGroup i GIZ u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), Privredna komora Republike Srpske i Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE). Cilj projekta je digitalizacija procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem koje se dodjeljuje putem zakupa, kojim upravlja lokalna samouprava odnosno resorno ministarstvo.

Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac su lokalne samouprave koje su učestovale u ovom projektu u Republici Srpskoj /BiH/ i koje koriste jedinstvenu digitalnu platformu – AgroLIFE za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem. AgroLIFE softver, koji je razvio „Telegroup“, omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje i kontrolu korištenja zemljišta. Ujedno, ovaj softver namijenjen je i poljoprivrednim proizvođačima da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa i smanjena operativnih troškova.

U okviru projekta, održano je više od 90 obuka na kojima je učestvovalo više od 750 poljoprivrednih proizvođača. Tokom realizacije projekta, registrovano je više od 3.500 korisnika platforme u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, dok je oko 1.300 zakupaca u 10 pilot opština koristilo platformu. Nabavljenje su 73 meteo stanice i 584 senzora koji su integrisani u AgroLIFE platformu i omogućuvaju lokalnim poljoprivrednicima dodatne podatake o mikroklimatskim uslovima i predviđanju vremenskih prilika sa preciznošću od 90%. Kreirano je više od 620.000 preporuka za sprovođenje poljoprivrednih mjera te modeli predviđanja rizika od pojave 117 bolesti i štetočina za 30 različitih kultura.

U okviru projekta realizovano su obuke za zaposlene i unapređeni tehnički kapaciteti u jednicama lokalne samouprave, održane obuke za poljoprivrednike i uneseni podaci u AgroLIFE platformu. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resorom za upravljanje poljoprivrednim zemljištem i stručnom Radnom grupom, analizirano je stanje i date preporuke za unapređenja upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke saradnje BFC SEE mreže i njenih članica NALED-a, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Crne Gore. BFC SEE (Business Friendly Certificate in South East Europe) je regionalna mreža koju čine partnerske institucije iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, koja provodi program unapređenja konkurentosti JLS i BFC SEE sertifikaciju jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje.