Grad Trebinje dobitnik je nagrade za najbolju održivu destinaciju „Iter Vitis“, koju je u ime našeg grada primio zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, što je još jedno značajno svjetsko priznanje za grad podno Leotara.

Bošković je istakao da je riječ o nagradi koja se dodjeljuje već pet godina zaredom, a da je naša zemlja ove godine po prvi put učestvovala i osvojila čak tri priznanja u okviru projekta „Vinska cesta Hercegovine“.

„Još jedna nagrada ide u Trebinje i to Manastiru Tvrdoš za najbolju praksu koja unapređuje kulturno-istorijsko nasljeđe i vino. Nagrada je dodijeljena i Gradu Mostaru za najbolji vinski grad“, pojasnio je Bošković.

Prema Boškovićevim riječima, ove godine nagrađeno je 13 kategorija uz zajedničku nagradu „Putem Feničana“. Među 25 država-učesnika bile su prisutne delegacije Francuske, Azerbejdžana, Grčke, Italije, Španije, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske.

Priznanja su dodijeljena u španskom gradu Santiago de Kompostela u okviru Generalne skupštine Iter Vitis – kulturne rute Savjeta Evrope.

Nagrada „Iter Vitis“ ne samo da želi nagraditi najbolje prakse u oblasti vinskog turizma, već i inicijative koje štite i promovišu tradiciju vinove loze i vina i krajolika koji je sa njima povezan, inovacije i poštovanje ekološke održivosti.

Razvoj i promociju Vinske ceste Hercegovine u partnerskom odnosu podržavaju USAID Turizam projekat i Spoljnotrgovinska komora BiH.