Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, uz podršku USAID Projekta za razvoj održivog turizma, je 16. Juna, u Banskom dvoru u Banja Luci organizovala konferenciju pod nazivom “Turizam obogaćuje: Turizam razvojna šansa Republike Srpske“.

Cilj navedenog događaja je pozicioniranje turizma kao jedne od najznačajnijih privrednih grana i podsticanje posvećenosti institucija i zajednice u provođenju Strategije razvoja turizma 2022-2027, kojom se predviđa niz mjera za unapređenje turizma, za što je inidkativnim finansijskim okvirom planirano 8,1 milion KM iz budžeta Republike Srpske, uz učešće ostalih donatora u finansiranju mjera i aktivnosti predviđenih ovim dokumentom.

U narednih pet godina Republika Srpska treba da postane jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Zapadnom Balkanu, što predstavlja viziju, a Strategijom se, između ostalog, planira povećanje udjela turizma u nominalnom BDP-u za 5%, noćenja turista za 20% ; broj novih radnih mjesta na puno radno vrijeme za 15% u odnosu na 2019. godinu, kao i povećanje broja zaštićenih područja na 4% teritorije Republike Srpske.

Kroz panel diskusije, na konferenciji su razmotreni strateški pravci razvoja turizma i njegov uticaj na ekonomski razvoj Republike Srpske, kao i turističkih proizvoda i ljudskih potencijala u ovoj oblasti te prezentovani primjeri dobre prakse u turizmu Republike Srpske.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja  Dražen Bošković učestvovao je na panelu “Strateški pravci razvoja turizma Republike Srpske” u kome su učestvovali i predstavnici Ekonomskog fakulteta sa Pala, Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva HORECA RS, te turističke agencije “Good Host” iz Banja Luke.

Imajući u vidu mogućnosti i stepen povrata investicija u turizmu, organizatori su kroz konferenciju željeli  da podstaknu institucije da, pored unapređenja infrastrukture, povećaju i nivo investicija vezanih za realizaciju strateških ciljeva.

Konferenciji su prisustvovali ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, predstavnici ministarstva privrede i preduzetništva, ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavnici Unije udružnja poslodavaca Republike Srpske, predstavnici turističkih organizacija iz RS, turističkih agencija, predstavnici akademske zajednice, pružaoci turističkih usluga i predstavnici projekta USAID Turizam.