U Trebinju je održana dvodnevna radionica na temu „Finansiranje adaptacija na klimatske promjene“ u okviru projekta “Unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene (NAP) u klimatski osjetljivim sektorima u Bosni i Hercegovini (BiH)”, kog provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansira Zeleni klimatski fond (GCF).

Grad Trebinje je među četiri lokalne zajednice u BiH koji je uključen u ovaj projekat.

Predstavljena je Studija osjetljivosti za Grad Trebinje, koja će predstavljati osnovu za planiranje mjera i projekata u cilju ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promjene.
Putem online uključenja, predstavljena su iskustva iz grada Gdanjsk (Poljska), ovo je lokalna zajednica koja je povukla veliki iznos grantovskih sredstava iz evropskih fondova za realizaciju projekata koji doprinose prilagođavanju na klimatske promjene.

Ekspertski tim iz Gdanjska će pružiti podršku u svrhuizrade projekata sa kojima će Grad Trebinje biti spreman daaplicira za grantovska sredstva prema različitim fondovima.

Grad Trebinje će kroz ovaj projekat dobiti i prijedlog modela finansiranja ulaganja u prilagođavanje na klimatske promjene, u cilju boljeg planiranja budžetskih sredstava i podizanja kapaciteta u pogledu upravljanja investicionim projektima iz ove oblasti.

Radionicu je otvorio Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković,a prisustvovali su predstavnici iz odjeljenja Gradske uprave, javnih ustanova i preduzeća iz Trebinja.