Predstavnici Privredne komore RS, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kao i „Telegroup-a“, danas su posjetili Gradsku upravu Trebinje i uručili tehničku opremu i licence za korišenje jedinstvene digitalne platforme za upravljanje poljoprivrednim zemljištem – „AgroLIFE“.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava odnosno resorno ministarstvo.

Darko Šolar, tehnički direktor „Green softa“, koji je dio Telegroup“ sistema, kazao je da se projekat odvija tri godine u 11 lokalnih samouprava.

“‘AgroLIFE’ platforma je namijenjena da pomogne poljoprivrednim gazdinstvima. Oni dobijaju mnogo korisnih alata poput satelitskog snimka koji ukazuje u kakvom je stanju biljka, detaljnu prognozu… Mi pomažemo i lokalnim samoupravama na način da mogu da prate šta se dešava sa zemljištem”, kazao je Šolar.

Prema riječima gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, ovaj projekat je itekako značajan za poljoprivrednike.

“Da se poveća broj obradivih površina, da sve one površine koje su u vlasništvu države budu prepoznate, da se vidi trenutno stanje. Smatram da će Gradska uprava sa Agrarnim fondom napraviti još jedan iskorak, da ukrupnjavamo sitnije površine. Trenutno smo u pregovorima sa određenim brojem ljudi u Popovom polju. Naravno, na zadovoljstvo svih, a ne sa namjerom da nekog oštetimo”, objasnio je gradonačelnik Ćurić.