U petak je u Nikšiću u okviru projekta „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” završen trodnevni EKO kamp za učenike srednjih škola iz Trebinja i Nikšića, koji je organizovan u cilju podizanja nivoa svijesti o značaju zaštite životne sredine i prirodnih resursa i usvajanja ekološki odgovornog ponašanja. EKO kampu je prisustvovalo 20 učenika, koji su ovom prilikom stekli nova znanja o zaštiti životne sredine, upravljanju otpadom, reciklaži i reciklažnim dvorištima, mogućnostima reciklaže u školi, ciljevima održivog razvoja, značaju prekogranične saradnje u ovoj oblasti i sl. Posebna pažnja je posvećena interaktivnim radionicama i organizaciji vršnjačke edukacije, kako bi učesnici prenijeli stečeno znanje na svoje vršnjake u školi. Predavači na EKO kampu su bili Aleksandar Perović, dugogodišnji ekološki aktivista i osnivač i izvršni direktor NVO „Ozon“ i Olivera Lučić, profesorka biologije iz Nikšića.

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Realizuje ga Grad Trebinje u partnerstvu sa FORS Montenegrom i Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Sprovodi se u Trebinju i Nikšiću, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme i vozila za komunalna preduzeća i institucije, prekogranične obuke za zaposlene u institucijama koje se bave zaštitom životne sredine kampanju podizanja nivoa ekološke svijesti građana, izradu publikacija, prekograničnu konferenciju, istraživanje o strukturi čvrstog otpada u ciljnom području, obezbjeđivanje preporuka za unapređivanje sistema upravljanja čvrstim otpadom itd.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.