Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić bio je jedan od učesnika panel diskusije „Pametni gradovi budućnosti  – vizije budućnosti i tehnologija koja to omogućuje“ koja je održana u okviru Treće konferencije o elektromobilnosti u Novom Sadu.

U panel diskusiji su, osim Ćurića, učestvovali i gradonačelnici Novog Sada i Kranja – Milan Đurić i Matjaž Rakovec, kao i predstavnik kompanije Schneider Electric dr Vladan Krsman.

Ćurić je istakao da je Trebinje već počelo sa primjenom brojnih „pametnih rješenja“, koja se koriste širom Evrope, ali i svijeta.

„Naš grad uveliko mijenja postojeću javnu rasvjetu LED svjetiljkama. Samo u ovoj godini biće postavljeno njih više od 3.000, a do sada je već postavljeno oko 3.500 tih rasvijetnih tijela. U narednoj godini planiramo da završimo ovaj projekat i to u cjelosti iz sredstava gradskog budžeta“, naveo je Ćurić.

On je kazao i da je nedavno uređena digitalizacija parking prostora u prvoj gradskoj zoni i na zatvorenim gradskim parkiralištima.

„U planu je da to uradimo i u drugoj parking zoni čime bi cijeli grad bio pokriven tim sistemom. Radi se o veoma značajnoj investiciji koja je realizovana u saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske, a koja, s druge strane, iziskuje značajna finansijska sredstva“, istakao je Ćurić.

Panel diskusija je održana u okviru sajma i konferencije „EV-Days” (Electric Vehicles Days), koju organizuju kompanija Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a pod medijskim pokroviteljstvom Radio televizije Srbije.

Sastavni dio događaja bio je i izložbeni dio proizvođača vozila, uvoznika eletrovozila i dijelova za eletrična vozila. Učesnici su bili državne, lokalne i regionalne institucije i privatne kompanije, istaknuti pojedinci i stručnjaci.